Πληροφορίες – Αποστολή – Δράσεις

Γηροκομείο Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος»

Το Γηροκομείο Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» είναι Φιλανθρωπικό ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το Γηροκομείο Ξάνθης σήμερα είναι μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που συστάθηκε με το υπ’ αριθμ. 5/15-1-73 Β. Δ/γμα και συνεχίζει την προσφορά του στους ηλικιωμένους. Αποτελεί τη μοναδική μονάδα στη Ξάνθη έχοντας στο ενεργητικό του μια ιστορία σαράντα χρόνων προσφοράς στους γέροντες και την κοινωνία.
Σκοπός του Ιδρύματος «Ο Μέγας Βασίλειος» είναι η περίθαλψη ηλικιωμένων απόρων και ανίκανων για εργασία.

Το Ίδρυμα Γηροκομείο Ξάνθης είναι δημιούργημα της τοπικής κοινωνίας αφού κτίστηκε τούβλο τούβλο, κεραμίδι κεραμίδι, και «έδεσε» με τσιμέντο αποτελούμενο από την αγάπη, τη στοργή και την κοινωνική αλληλεγγύη κυρίως των Ξανθιωτών αλλά και

φίλων του από ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από σαράντα χρόνια οι διάφορες διοικήσεις προσπαθούν και «διακονούν» εθελοντικά και αμισθί, περιθάλπουν, φροντίζουν και περιμαζεύουν τους εκάστοτε γέροντες και γερόντισσες που είτε από δική τους επιλογή, είτε από επιλογή των συγγενών τους, είτε από επιλογή της πολιτείας φιλοξενούνται τα στερνά τους χρόνια στις εγκαταστάσεις του.
Το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά μετά την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτέλεσε και αφετηρία για όλους ουσιαστικής αναστοχοθέτησης της πορείας του Ιδρύματος «Γηροκομείο Ξάνθης» για τα επόμενα χρόνια. Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και οι εργαζόμενοι προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε στο πλευρό των γερόντων για να έχουν ότι χρειάζονται. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της εποχής και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις αντιμετωπίσουμε, ωστόσο το Ίδρυμα έχει πολλά προβλήματα τα οποία καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε με τις ελάχιστες δυνατότητες μας και την καλή μας διάθεση .
Παρά τις αντιξοότητες και την εν γένει οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, το νέο Δ.Σ. επιδιώκει, υπεύθυνα, σοβαρά και οργανωμένα, την συνέχιση λειτουργίας και ανάπτυξη του μοναδικού στο τομέα αυτό Ιδρύματος στην περιοχή της Ξάνθης, έχοντας ως στόχο τη διαρκή υποστήριξη των γερόντων και του σκληρά εργαζόμενου προσωπικού.

Αποστολή της Μονάδας είναι να φροντίζει ειδικότερα για:

 • Υγιεινή διαμονή κάθε κατηγορίας περιθαλπομένων, καθώς και την ασφαλή και άνετη διαβίωση τους.
 • Υγιεινή και επαρκή διατροφή ανάλογη με την κατάσταση της υγείας του κάθε ηλικιωμένου.
 • Συνεχή φροντίδα για την καθαριότητα των ηλικιωμένων και των χώρων της.
 • Τακτική ιατρική παρακολούθηση καθώς και κατάλληλη ιατροφαρμακευτική βοήθεια και νοσηλεία.
 • Δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και αυτοπροστασίας, προσφοράς απασχόλησης, ψυχαγωγίας και ψυχολογικής βοήθειας.
 • Καθώς και τον οφειλόμενο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια σεβασμό και ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως της σωματικής ή πνευματικής κατάστασης του ηλικιωμένου.

Δράσεις

 • Πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη του έτους η κοπή της πίτας στην ονομαστική εορτή του ιδρύματος με την παρουσία όλων των αρχών του τόπου μας.
 • Πραγματοποιείται κάθε χρόνο Ραδιομαραθώνιος Αγάπης την Μ.Τετάρτη για την ενίσχυση του ιδρύματος.
 • Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε προφίλ-σελίδα «Μέγας Βασίλειος» σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που ενημερώνει όλους για το Ίδρυμα και τις δράσεις του.
 • Δημιουργήθηκαν κουμπαράδες ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του Γηροκομείου και τοποθετήθηκαν σε καταστήματα της πόλης.
 • Πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα του Πάσχα η καθιερωμένη γιορτή για τους γέροντες.
 • Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Αύγουστο η ΓΙΟΡΤΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ για τους γέροντες από το Σωματείο «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» με τη συμμετοχή τοπικού συγκροτήματος την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ», της Επιτροπής «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» και την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και του Δήμου Ξάνθης και πλήθους επαγγελματιών συμπολιτών μας που προσφέρουν με τις χορηγίες τους.
 • Πραγματοποιείται κάθε χρόνο η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Ιδρύματος χοροστατούντως του Μητροπολίτου Ξάνθης & Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος που λαμπρύνει με την παρουσία του την εορτή καθώς και πλήθος Ξανθιωτών που τιμούν την γιορτή.
 • Το ίδιο διήμερο πραγματοποιείται και κάποια θεατρική η μουσική παράσταση.
 • Πραγματοποιούνται συνεχείς επισκέψεις από διάφορους φορείς, σχολεία και συλλόγους με σκοπό την συντροφιά και διασκέδαση των γερόντων με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά απογεύματα κλπ.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Παπαχρόνης

Σας ενημερώνουμε για τη σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Ξάνθης “Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ”  που προέκυψε μετά τις εκλογές στις 3/2/2018 καθώς και βάσει της με αριθμ. πρωτ. 536/16-2-2018 πράξης διορισμού του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Η σύσταση του νέου Δ.Σ. με τριετή θητεία είναι η εξής:

Ιωάννης Παπαχρόνης Πρόεδρος
Χαράλαμπος Νασσόπουλος Αντιπρόεδρος
Χαλήλ Καράνταη Γενικός Γραμματέας
Χατζησάββα Ειρήνη Ταμίας
Αφεντούλης Τσακιρίδης Μέλος -Έφορος Αξιοποίησης Περιουσίας
Σταμάτης Σταματιάδης Μέλος – Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Μιχαηλίδου Γεωργία Μέλος -Αναπληρωτής Έφορος Αξιοποίησης Περιουσίας
Γεώργιος Παπαευστρατίου Μέλος -Αναπληρωτής Ταμίας
Λαμπρινή Γεωργανά Μέλος – Ειδική Γραμματέας

Το Δ.Σ. θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο, προκειμένου το Ίδρυμα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να είναι σε θέση να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων γερόντων του.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Καθημερινά από 09:00 έως 21:00

Διεύθυνση:

2ο χλμ Ε.Ο. Ξάνθης - Καβάλας, 67100, Ξάνθη

Καλέστε μας:

Τηλ: 2541023114
Fax: 2541027871

E-mail:

girokxnt@otenet.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

3 + 11 =